Coaching

Volop proeven van het leven!

(Looking for English info? Click here!)

Coaching: wat is dat?

‘De ene helft van Nederland coacht de andere helft!’, hoor je wel eens zeggen. En daar zit absoluut wat in. Coaching is populair, je hebt er geen diploma voor nodig, en het lijkt typisch zo’n beroep wat je er wel even bij kunt doen (iets dat in de prakijk nogal tegenvalt, trouwens).

Eigenlijk is coaching niet eens één ding, maar zijn er vele modaliteiten en insteken en methodes en gebieden. Zo heb je coaches die je helpen met fysiek fit worden, coaches die je leren je zelfvertrouwen op te poetsen, coaches die je financieel een boost kunnen geven, maar ook coaches die ervoor zorgen dat je minder moeite hebt met (jezelf) presenteren. Je hebt daarnaast kindercoaches en spirituele coaches en stresscoaches en executive coaches en nog een heleboel andere varianten.

In het algemeen zou je kunnen zeggen dat een coach je helpt je potentie als mens beter te benutten. Een goede coach laat je ontdekken dat je schijnbare beperkingen hebt die je tegenhouden om meer uit het leven te halen dan je doet, en helpt je in te zien dat je daar doorheen kunt breken.

Maar wat doe ik nu eigenlijk?

Transformative coaching.

Mijn ‘vorm’ of insteek of vertrekpunt zou je (op z’n Engels, dat past goed) transformative coaching kunnen noemen. Het draait om wezenlijke, elementaire en blijvende verandering. Ik staar me niet blind op gewoontes en gedrag -in mijn ogen is dat peanuts als je kijkt naar wat er écht mogelijk is-, en ik pas geen methodes en trucjes toe, maar bied klanten de unieke kans uit hun eigen beperkende en benauwende bubbel te stappen en een ongekende vrijheid te ervaren.

En dan wordt letterlijk álles in hun leven anders.

Het paradoxale is: het ontsluiten van de ware menselijke potentie is zowel pure magie als doodgewoon, en gebeurt precies op de plek waar we over het algemeen niet kijken: van binnen. Veel vormen van coaching en therapie richten zich op de vorm, zoals de dingen die we doen of laten, het verleden en onze geschiedenis, maar niet op waar het allemaal ontstaat: de grenzeloos creatieve ruimte die overal aan vooraf gaat.

Dat maakt wat ik doe radicaal anders en vooral: onomkeerbaar. In de beste zin van het woord.

Het is een fascinerend en bevrijdend proces van wakker worden, onbegrensde ruimte ervaren, veerkracht hervinden, en een ongekende liefde voelen voor het leven. Het is precies dáár waar de verandering plaatsvindt, waar de angsten wegvallen, verslavingen oplossen, stress en gepieker verdwijnt, ongekende helderheid ontstaat en beperkingen in rook opgaan.

En misschien klinkt het als veel, en groot, en ambitieus, en misschien zelfs arrogant, maar wat ik zeg maak ik ook waar. Mensen kunnen véél meer dan ze denken, en het enige wat ik hoef te doen is te laten zien waar de ingang is tot dat grenzeloze vermogen.

Dát betekent ware autonomie.

Gratis sessies!

Toen Corona een serieuze rol begon te spelen in ons dagelijks leven, besloot ik gratis (korte) coachingsessies aan te bieden. Er was zó enorm veel onrust en verwarring en angst, dat ik graag iets wilde betekenen voor mensen die worstelen. Het beviel me goed, die compacte conversaties, en daarom blijf ik ze doen zolang ik het de moeite waard vind en er behoefte aan is.

Voor actuele data en tijden waarop ik de 30 minuten sessies aanbied kun je even op de volgende pagina kijken:

Gratis Coaching voor wat lichtheid en reflectie

Praten over pijn (maar niet eindeloos).

Ik luister.

Sinds een paar jaar praat en mail ik met mensen over hun problemen, dromen en uitdagingen. Niet als therapeut (want dat ben ik niet) met een patiënt (want dat ben je niet), maar als mens tot mens.

Hierbij kan ik vertrouwen en bouwen op een intensieve studie gebaseerd op meer dan duizend boeken en video’s, uitgebreide therapie, gesprekken met tientallen specialisten én ervaring met honderden mensen die hun problemen en zorgen met me deelden. Verder talloze intensives, cursussen, meerdaagse seminars, een degelijke opleiding van een half jaar bij ‘supercoach’ Michael Neill, en 1-op-1 coaching en mentoring van een aantal absolute topcoaches. Maar misschien vooral: een leven lang directe ervaring met pijn, schaamte, verslaving, depressie en angst.

Roep het en ik heb het gehad en gevoeld. Ooit. Want het is oud nieuws.

Alles waar ik ooit onder gebukt ging is nu over, allemaal, helemaal, compleet, totaal. Da’s niet alleen voor mij mooi nieuws, maar voor jou ook. Want ik kan je prima en heel direct uitleggen hoe dat komt, waar ik het precies heb gevonden (jij hebt het ook, van nature), en hoe onze (psychologische) ervaringen écht ontstaan.

Ik werk niet met trucjes of methodes en ga eigenlijk niet of nauwelijks met je terug in de tijd, maar breng je zo snel en efficiënt mogelijk naar de -vaak vergeten- plek binnenin jezelf waar het leven in briljante helderheid altijd al op je gewacht heeft. En als je daar behoefte aan hebt, blijf ik nog een tijd met je mee beleven.

Als je eenmaal inziet hoe de menselijke ervaring werkt, wordt alles anders. Fundamenteel anders.

Op weg naar succes!

Vervulling als levensdoel.

Aan de andere kant van het spectrum van pijn, zijn er weer hele andere issues en uitdagingen. Als je geen dagelijkse strijd voert met je verwarring is er volop ruimte voor een leven dat vrolijker, avontuurlijker, creatiever en spannender is.

Maar hoe creëer je dat?

Ik werk ook veel met mensen waar het op zich prima mee gaat, of die zelfs heel erg succesvol zijn (volgens de maatschappelijke norm), maar die op de een of andere manier zijn vastgelopen of misschien wel té veel keuzes hebben.

De remedie verschilt. Voor de ene persoon betekent dat spectaculair uit zijn of haar comfortzone stappen en het roer omgooien, voor de andere is het juist rustiger aan doen, niet meer zo bezig zijn met geld, en op zoek gaan naar dingen die tijdloos vervullend zijn.

Zingeving is voor iedereen (juist ook mensen die zichzelf heel nuchter, analytisch of gewoon vinden) relevant en magisch.

Ik vind al deze puzzels geweldig interessant en help mensen heel graag duurzaam en spectaculair veranderen!

Voor wie en met wie?

Mensen die:

 • Depressief / somber / opgebrand / onzeker zijn
 • Angstig zijn (denk: paniekaanvallen)
 • Verslaafd zijn
 • Veel piekeren
 • Rust zoeken
 • Een enorm succes van hun leven willen maken
 • Best gelukkig zijn, maar ergens wéten dat het veel beter kan
 • Super succesvol zijn maar dat ervaren als leeg en zinloos
 • Voor een belangrijke beslissing in hun leven staan en verlamd raken door er alleen al aan te denken
 • En verder iedereen die vrij wil zijn en daar zelf niet in slaagt

En waarom zou je met mij willen werken?

Ja, goeie vraag. Hier wat mogelijke redenen.

Misschien vraag je je af of dit überhaupt iets voor jou is, en of met mij in zee gaan een antwoord kan zijn op jouw specifieke vragen en actuele problemen. Om dat wat helderder te krijgen kun je kijken of een of meer van de volgende situaties uit het volgende rijtje je bekend voorkomen

 • Je weet niet waar je heen moet in je carrière / leven / relatie
 • Je hebt last van een of meer ondermijnende gewoontes / verslavingen die je belemmeren en beknotten
 • Je hebt alles… maar voelt niets!
 • Je hebt allerlei therapieën gevolgd maar bent eigenlijk wel klaar met de standaard oplossingen
 • Je voelt je steeds vaker een buitenbeentje, alsof je de aansluiting met de wereld en de mensen om je heen een beetje kwijt bent
 • Je SNAKT naar een moeiteloos vloeiend en opwindend leven
 • Je voelt je verkrampt en dichtgetikt, en zou graag liefdevoller en vanuit meer vertrouwen opereren
 • Je weet of voelt dat je talenten hebt die niet of nauwelijks benut worden, maar ontbeert het lef er iets mee te doen
 • Je bent een (spirituele) zoeker en hebt alles al bekeken en gelezen en geprobeerd, maar weet je intellectuele kennis niet om te zetten in voelen
 • Je hebt al vaak geprobeerd te veranderen, maar het mislukt steeds
 • Je gaat zwaar gebukt onder alle diagnoses die de afgelopen jaren gesteld zijn, en wil eindelijk verlost raken van hun verstikkende effect
 • Je bent opvallend intelligent en/of gevoelig maar dat lijkt alleen maar een nadeel te zijn
 • Je zit vast in (de verslavende werking van) je succes en zoekt vervulling die dieper gaat dan het verzamelen van dure shit en status
 • Je voelt dat je er klaar voor bent om je leven een ongedachte, heftige, en opwindende nieuwe draai te geven. Een soort aardschok. Maar hoe?

 

Kortom: je weet diep van binnen dat je een grote stap wil zetten, je bent ambitieus en ongeduldig, en klaar om je oude leven en verlammende beperkingen achter je laten.

Meer over mijn coaching.

Ik blog al jaren heel regelmatig, en schrijf steeds vaker over coaching en mijn kijk op het vak. Da’s best handig, want als je een wat beter en uitgebreider beeld wil krijgen van hoe ik werk en hoe ik over coaching denk (en ook niet), heb ik hier wat linkjes voor je waarin ik dieper inga op de verschillende aspecten van het mooiste beroep ter wereld.

‘Ontdek wat het leven van jóu wil.’

‘Mijn coaching lijkt nergens op.’

‘Wakker worden: hoe je vrijheid vindt dankzij een andere kijk op je gevoel.’

‘Waarom ik je nooit zal vertellen hoe je moet leven.’

blogs

Binnen…?

Ik heb de beschikking over verschillende bijzonder fijne en comfortabele ruimtes op de Herengracht. Laat in het najaar en in de winter spreek ik vaak daar af om in alle rust te kunnen lullen.

Als het gaat om werken met en voor bedrijven, dan is het soms logischer om naar de betreffende locatie te komen. Dat vind ik uiteraard ook prima.

Of buiten?

Als het ook maar éven kan (en dat is bij mij al snel) dan coach ik buiten, in het Amsterdamse bos. Er is iets met de ruimte, de natuur, en het informele van een wandeling dat vaak tot prachtige inzichten leidt.

Het Amsterdamse bos is dan toevallig ‘mijn’ bos, maar net als dat ik met alle liefde langskom bij bedrijven en organisaties die me willen inzetten, is het ook meestal wel mogelijk om naar ‘jouw’ buiten te komen.

In verband met Corona-perikelen wordt er even niet gewandeld.

Skype? App? Mail? Post?

Natuurlijk gaat er niks boven één-op-één fysiek contact. Het is intiemer, directer, en het maakt het mogelijk allerlei subtiele signalen op te vangen, en te horen wat er bedoeld wordt met wat er gezegd wordt. Een echte ontmoeting heeft dus altijd mijn voorkeur.

Maar ik moet eerlijk zijn, en dan blijkt dat ook minder directe middelen van contact super goed kunnen werken. Soms werk ik vooral via mail, regelmatig doe ik wat spontaan lap- en motivatiewerk met behulp van Whatsapp of sms, en ook via Skype (of Zoom of Facetime) valt verrassend goed contact te leggen, ruimte te vinden en veel resultaat te boeken.

Het blijft roeien met de riemen die jij en ik hebben, welke riemen dat ook zijn, maar we komen er altijd wel uit.

Uiteraard is ook een combinatie mogelijk. Hoe we het gaan aanpakken zal blijken als we elkaar een keer gesproken hebben en ik een plan(netje) maak.

Kort, lang, of intensief.

Ik werk op maat, maar er is op zich wel íets te zeggen over het verschil in intensiteit.

Grofweg zijn er bij de één-op-één variant drie mogelijkheden:

Eenmalig.

Soort emotionele, spirituele en psychologische drive by-shooting. Een paar uur zijn we écht samen, en je zal ze nooit meer vergeten.

Het hoeft niet altijd lang te duren om je wereld op z’n kop te zetten!

(Overigens: eenmalige sessies doe ik tegenwoordig mondjesmaat, dan weet je dat. Ik zie veel meer heil in langere overeenkomsten.)

Intensive.

Ja da’s een Engels woord. En het staat voor een van de meest magische en bijzondere dingen om te doen en mee te maken. We zijn 2, 3 of zelfs nog meer dagen samen, en ik ben er volledig voor jou. Alle onzin waar je mee rondloopt wordt vakkundig ontmanteld, en je keert terug als een ander mens. Intensives zijn ook mogelijk met meerdere mensen, bijvoorbeeld voor bedrijven en organisaties. Zie ook Meet me in Amsterdam!

Traject.

In dit geval zie ik je meerdere keren gedurende een langere periode, een uur of twee per keer. Dat kan om de week zijn of om de twee weken, en dan meestal voor een paar maanden tot zelfs een jaar.

‘Wát, een JAAR!’

Jazeker. Voor een aantal klanten is dat een perfecte oplossing.

Geleidelijk maar steady.

En wat kost dat?

Ah, ja, natuurlijk. Een van de hamvragen.

Wat sowieso handig is om te weten is dat ik op dit moment bijna alleen nog coachtrajecten aanga voor langere tijd. Na een paar jaar heel veel eenmalige gesprekken, heb ik er nu voor gekozen om zo veel mogelijk met mensen te werken die écht gemotiveerd zijn en minimaal een of enkele maanden willen investeren in verandering.

Het kan enorm vruchtbaar zijn als ik een tijd met je blijf werken terwijl de veranderingen in je leven vorm beginnen te krijgen. Ondersteuning en motivatie maakt het niet alleen krachtiger, maar vaak ook gewoon tot een feestje.

Maar nog even over geld.

Het klinkt misschien gek, maar ik heb geen vast tarief. Het liefst werk ik met totaalbedragen per traject of project omdat ik graag betaald word op impact en niet per se per uur.

De ene persoon vindt me ‘vrij duur’; andere mensen denken daar een stuk genuanceerder over, en de meesten vinden het ongelooflijk waardevol en het resultaat nauwelijks in geld uit te drukken. Dat snap ik allemaal. Zonder enig idee over wat je te wachten staat en wat dat voor je leven betekent, is het ook vrij lastig in te schatten wat een samenwerking waard is, maar daarvoor is een eerste gesprek zeer de moeite waard.

Er is in elk geval regelmatig ruimte voor een kosteloos eerste gesprek van tussen de 30 en 60 minuten (via Skype of Facetime). Neem daarvoor gewoon even contact met me op. Verder kunnen we altijd praten over de kosten.

(By the way: afspraken die niet uiterlijk 24 uur van tevoren worden afgezegd, breng ik volledig in rekening.)

Officiële dingetjes.

Mail me vandaag nog!

Soms moet je gewoon knopen doorhakken. Doen wat je al een tijdje van plan was. Niet langer dralen, en twijfelen, en trutten. En dan weet je precies wat de volgende stap is: