Waarom ik je nooit zal vertellen hoe je moet leven.

Mensen die mij inhuren als coach hebben vaak de wildste verwachtingen.

Ze denken dat ik met allerlei oplossingen voor hun problemen zal komen.

Dat ik ze strenge lijstjes voor hun leven geef, concrete suggesties voor hun carrière of relatie.

Dat ik ze volstop met stappenplannen en methodes en oefeningen, ze vurig toespreek ter motivatie en dan de deur uit schop om mijn voorgekauwde praatjes in praktijk te brengen, dat ik ze klaarstoom voor nieuwe uitdagingen door precíes uit te leggen wat de volgende zet in hun leven moet zijn.

Dat ik steeds voorop ga, de koers bepaal, en ze letterlijk achter me aan sleur.

Mis.

Als je mij inhuurt als coach, ga ik je niet vertellen wat je moet doen.

Ik ga je niet opnaaien en feitjes leren en volproppen, en ik zorg al helemáál niet dat je op wat voor manier dan ook afhankelijk van me wordt.

Want alles wat je nodig hebt voor het Mooiste Leven Denkbaar in het kwadraat, hoef je niet van mij te horen.

Je moet het van jezélf horen.

En daar help ik je mee.

Er is maar één probleem.

Letterlijk iedereen die bij mij komt heeft exact hetzelfde probleem:

Een enorm druk, overvol, overlopend, aandacht vragend hoofd dat non-stop allerlei belangrijk lijkende praatjes en ideeën rondstrooit.

Iedereen die tegenover mij zit (of waarmee ik wandel), lijdt aan een kop vol twijfel, angst, piekergedachten, onzekerheid, pijn, schaamte of verwarring.

Pure mentale overload. Dat is alles.

Al die constante ruis zorgt ervoor dat je geen aandacht meer hebt voor je eigen wijsheid en veerkracht, dat je compleet vergeten bent dat je mogelijkheden vrijwel onbegrensd zijn, en je geestelijk gezond bent — ook al voelt het anders.

Je hoort door al die vanzelfsprekende drukte, die paniekerige virtuele herrie, de bescheiden stem van je intuïtie niet meer.

Je innerlijke, feilloze GPS verliest het van de schelle stem van je ego.

En daarom is de oplossing ook altijd hetzelfde, en altijd heel erg simpel:

Maak weer kennis met de krachtige stilte in jezelf, ga kopje onder in de eindeloze solide ruimte die onaangetast is door al dat gedoe (wát er ook met je gebeurd is), en je zal altijd weten wat je moet doen en laten.

Het is mijn taak je keer op keer gedecideerd terug te brengen naar wat je werkelijk bent in plaats van wie je dénkt te zijn.

En dat wil je, daar hóór je, en je weet het meteen als de herkenning er weer is.

We kijken niet naar wat er zogenaamd allemaal mis met je is, wat je vermeende beperkingen zijn, of wat er allemaal ‘aan je ontbreekt’.

Bullshit.

We nemen uitgebreid de tijd om onder je twijfel en je beperkende overtuigingen te kijken, om te ontdekken wat er overblijft als het denken de macht verliest, en hoe het voelt als je de drukte achter je laat.

We gaan op avontuur naar een plek die nooit is weggeweest maar die je misschien al jaren niet meer hebt bezocht; de enige plek waar je écht naar verlangt.

Zo kom je uiteindelijk weer thuis, misschien niet direct maar altijd zonder omwegen, en van daaruit kun je moeiteloos de hele wereld aan.

Zelf.

Op eigen kracht.

Op jouw unieke manier, vanuit jouw enthousiasme, met jouw creativiteit.

Want alle antwoorden op alle vragen die je ooit had, op dit moment hebt en ooit zál hebben, zitten in jou.

Allemaal.

Je moet er alleen weer naar leren luisteren, en ik laat je zien hoe.

Onbegrensd vertrouwen.

Photo by Alison Stevens on Unsplash

We gaan terug naar de bron, de plek waar alles begint, de moeiteloze levenslust waar je als kind volledig op durfde te vertrouwen, in een tijd dat je nieuwsgierigheid en moed nog niet uit je systeem waren gedrild.

Afgedwongen fatsoen en regeltjes en alle verwachtingen die anderen óóit van je hadden (en waarop je ook werd afgerekend), hebben een voorzichtig en schuw mens van je gemaakt, vól beperkingen en frustraties en onrust.

Laat ik het nog een keer zeggen, want het is essentieel:

Het maakt niet uit wat je probleem nu is (verslaving, verwarring, angst, onzekerheid, twijfel, somberheid, woede, niet weten wat je met het leven wil, gedoe op je werk, relatieproblemen, gebrek aan vervulling en zingeving, een plateau in je carrière, gedoe met je gezondheid), de oplossing vind je altijd in stilte, in de basis, de plek vóór het drammerige denken.

Dáár kun je jezelf helpen, daar vind je de ideeën en het vertrouwen en het begrip en het geduld en het plezier en de fantasie en de wijsheid die je zoekt, en die je de onbeperkte brandstof voor een rijk en geïnspireerd leven geven.

In de stilte binnenin ontstaat de actie, de actie vanuit jou, die past bij jou en jouw situatie, geen eenheidsworst maar specifieke, frisse initiatieven en spannende plannen en ingevingen die je uit je oude gewoontes trekken en dingen laten doen en beleven die je nooit voor mogelijk hebt gehouden.

Door die spontane actie van moment tot moment, ontstaat een compleet nieuw leven met bijvoorbeeld een nieuwe (ongedachte) carrière, meer begrip voor je relatie, meer rust, veel minder stress, meer voldoening, meer plezier, en belachelijk veel meer vertrouwen in wie je bent en wat je kunt.

Je leven wordt steeds lichter.

Moeitelozer.

Magischer.

Completer.

Jij weet het zelf.

Het is een onmogelijk en aanmatigend idee dat ik je zou kunnen vertellen wat je precies met je persoonlijke worstelingen moet doen.

Natuurlijk snap ik dat je bepaalde dingen dolgraag anders wil, en daar help ik je ook bij, maar niet door je specifiek te zeggen wat je stappen moeten zijn.

Het is jouw leven, en er is niemand die het beter kent dan jij.

Het is jouw baan met jouw baas, jouw verslaving (met jouw redenen), jouw relatie die onder druk staat, jouw kroost, jouw angst, jouw dromen, jouw stress, jouw onzekerheid, jouw schaamte, en het zijn jouw beperkingen.

Het is allemaal ongelooflijk uniek en persoonlijk, en dat geldt dus ook voor de weg die je moet bewandelen en de antwoorden die je zoekt.

Je moet ze zelf vinden door de vragen te stellen (ik help je) die passen bij wie je bent en waar je staat en waar je naartoe wil, en open te staan voor de wijsheid van je eigen hart.

En ook al weet je dat nu nog niet: dat is wat je uiteindelijk wil, want het is het meest bestendig, het meest behulpzaam.

Het zou niet functioneel zijn als je voor elk wissewasje afhankelijk wordt van je coach, en nooit ontdekt dat je het allemaal zelf kunt.

Het gaat om het hervinden van je autonomie, de sleutel tot verwondering en zelfvertrouwen die in jóu zit.

Natuurlijk kan en zal ik je ondersteunen tijdens het proces waarin je dat vertrouwen terugvindt en de antwoorden ontdekt op je vragen, omdat we nu eenmaal heel makkelijk vergeten waartoe we allemaal in staat zijn. No worries.

Het kan erg prettig zijn en heel veel tijd en energie schelen als iemand je daarop wijst, iemand die niet zo vervlochten is met jouw persoonlijke verhaal, iemand die beter weet dan jij wat je in huis hebt (al ga je dat natuurlijk zelf ook weer ontdekken), en vooral iemand die volledig in contact staat met de plek die jij eigenlijk zoekt.

Ik help je daar te komen door het je zelf te laten vinden.

Ik laat je heel praktisch en direct ervaren hoe je weer kunt luisteren en leven zonder angst, beknellende overtuigingen, en wurgende verwachtingen.

Ik zorg ervoor dat je misschien wel voor het eerst in je leven ontdekt hoe de menselijke ervaring werkt (van binnen naar buiten, niet andersom), en hoe het kan dat de ene persoon zo totáál anders reageert op bepaalde omstandigheden dan de andere.

En zo ontdek je vanzelf weer hoe je het allemaal, helemaal zelf kunt doen.

Hoe je helemaal zelf een leven kan leiden vanuit liefde en enthousiasme en optimisme en een eindeloze hoeveelheid opwindende plannen.

Mooier dan dat zal het nooit worden.

Tot snel!


Home is here.

Home is here.

14/03/2021
One step.

One step.

20/06/2020

Geef een reactie