Liefde en coaching.

Voor coaching met impact is niets belangrijker dan liefde.

Daarmee bedoel ik niet de zoetsappige, romantische en hopeloos voorwaardelijke invulling ervan.

Niet de Hollywoodvariant.

Ik zie liefde als dat waar we vandaan komen en dat wat we zijn.

Ik zie het als onvoorwaardelijke openheid, een basis die we allemaal delen maar vaak schijnbaar kwijtraken in de wereld van het intellect met zijn angsten, beperkingen, vergelijkingen en voorspellingen.

Liefde is wat je voelt als je niet bezig bent met wat je denkt.

Het is zacht en solide, vertrouwd en subtiel, stevig en meegaand.

Het is zowel het meest gewone als het meest unieke.

Het is de ruimte waarin verschillen wegvallen en overeenkomsten zich laten voelen.

Op die plek, in die ruimte, werkt een écht goede coach.

Het betekent niet dat alles alleen maar voorzichtig en zoet en omfloerst gebracht wordt, maar dat er een ongekend wederzijds vertrouwen ontstaat waarin van hart tot hart gecommuniceerd kan worden.

Klinkt dat soft of spiritueel?

I feel you.

Maar dan heb je slechts last van het verstand dat graag indeelt en afkadert, dan spreekt je opvoeding en je denksysteem waarmee je de wereld in kaart brengt en beschouwt, en misschien het geprogrammeerde belang dat je hecht aan ‘feiten’, en het idee dat alles logisch en verklaarbaar moet zijn.

En het is niet erg.

Het kan liefde niet schelen.

Want je kunt jezelf nog zó nuchter en analytisch vinden; er is een plek waar we ons allemaal gevoelsmatig thuis weten, een plek die niet wordt afgebakend door verstand en meningen en overtuigingen, maar die groter is, grenzeloos, open en verwelkomend.

En iedereen die daar komt herkent het meteen.

Wetenschapper, CEO, oppasmoeder, marktkraamhouder, 16-jarige verwarde puber, psychiater: ik heb nog nooit iemand ontmoet die, ondanks vele lagen stoerheid en pantser en conditionering, zich niet ten diepste wil overgeven aan dat wat onder de oppervlakte ligt.

We herkennen het meteen, dit gevoel, deze energie, de waarheid ervan, en op die plek voelt en wordt alles anders.

Natuurlijk, liefde is maar een woord, en woorden doen nooit recht aan waar ze naar verwijzen.

Bovendien zijn ze in hoe we ze ervaren hoogstpersoonlijk.

Maar de esséntie van liefde is voor iedereen gelijk, heeft voor iedereen precies dezelfde waarde, omdat we het allemaal zijn en dat zelfs weten zonder dat we het hóeven te weten.

Als de praatjes en de lulkoek in je hoofd verstommen of naar de achtergrond verdwijnen, leg je vanzelf weer contact met liefde.

En dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Daar vindt genezing plaats, daar kun je bijtanken, daar worden écht creatieve ideeën geboren, daar vind je begrip en waardering en vreugde en verwondering.

Daarom is liefde niet alleen de essentie van het leven, maar ook het belangrijkste aspect van transformatieve coaching, de sleutel tot verandering.

Want wie liefde terugvindt en ziet terugkeren in zijn leven, wie het durft te omarmen en koesteren en laten stromen, zal meer en dieper veranderen dan het verstand ooit kan verzinnen.

Vertel mij wat.