Je rugzak met oplossingen voor alles? Flikker ‘m weg.

nov 24, 2018 | Awakening, Coaching, Insights, Personal, Purpose and Meaning, Typically Me

Als je de perfecte bbq wil realiseren, is het handig om te weten hoe het werkt met kolen en vuur en zuurstof, wanneer je het vlees of de vis of groente het beste op de grill kunt leggen, en hoe lang en onder welke omstandigheden je het voedsel aan hitte en vlammen moet blootstellen voor het perfecte resultaat.

Als je een huis gaat kopen is het handig om te weten hoe het werkt met hypotheken en hypotheeksverstrekkers, hoe je het beste kunt onderhandelen, wat de verwachting is qua rente, en of de buurt waarin je kijkt nu misschien nog niet geweldig hip is, maar binnen afzienbare tijd gewild zal zijn.

Informatie is vaak zinvol.

Er zijn heel veel situaties waarin het handig is om specifieke, afgemeten en voor de hand liggende stappen te zetten, en om veel te weten en vooraf te onderzoeken, maar soms is het noodzakelijk al die voorbereiding los te laten.

Want soms heb je gewoon geen reet aan kennis.

Dankbaarheidsschriftje.

Je ziet het bijvoorbeeld heel duidelijk in wat je ‘commerciële spiritualiteit’ zou kunnen noemen met al haar kleurrijke ideetjes, warme suggesties en zachte rituelen, maar ook in de bijzonder populaire ‘positieve psychologie’.

Het draait allemaal zogenaamd om onwrikbare logica.

Stappenplannen, processen, trucjes, methodes.

Dingen die, wanneer je ze leest, perfect lijken te kloppen en hout snijden als geen ander, en daarom ook zo enorm aanspreken.

Het draait allemaal om het idee dat je je diep vlammende ongeluk, je gevoel van onbehagen en angst en twijfel, de ideeën over je onwaardigheid maar ook je hang naar vernietigende gewoontes of de schrijnende hulpvraag van je beste vriend, op een logische en analytische manier zou kunnen veranderen en oplossen.

Alsof alles neerkomt op A-vragen met B-antwoorden.

Dus alsof het gaat om het breien van een sjaal met drie kleuren of het kiezen van een voedzame maaltijd voor vanavond, geloven we heel erg in handelingen die -op het eerste gezicht- plausibel en hoopvol klinken.

Schrijven in je dankbaarheidsschriftje.

Mediteren.

Affirmeren.

Nog een beetje mediteren.

Hardlopen (ja ook dat).

Bewust gaan staan alsof je een echte winnaar bent, met rechte rug en hoofd trots omhoog -zelfs wanneer je jezelf een uitzonderlijke loser voelt.

Of een weekend heel gek en intuïtief dansen in een bos, in het gezelschap van andere min of meer ongemakkelijke mensen die proberen heel gek en intuïtief te dansen in het bos.

Niets mis mee natuurlijk, maar ook bijzonder beperkt qua impact.

In elk geval veel minder relevant dan we vaak denken en hopen.

Googelen naar het antwoord.

Omdat we zó verknocht en gewend zijn aan manieren en methodes en voorgekauwde, beproefde processen (omdat ze op heel veel terreinen van ons leven nuttig en vaak zelfs onontbeerlijk zijn), denken we heel naïef en hardnekkig dat ze ook gelden voor zaken die veel ongrijpbaarder zijn.

Maar we zien keer op keer dat al die trucs gewoon heel slecht werken in gevallen van meer emotionele, psychologische of spirituele aard.

Een diep gevoel van existentiële armoede laat zich niet wegredeneren.

Een intense angst om met de trein te reizen krijg je niet zomaar stuk met een shitload aan rituelen en handelingen (en bovendien wekt het de indruk dat de angst reëel is en iets om heel veel aandacht aan te besteden).

Je beroerde jeugd wordt niet leuker door zesentwintig sessies waarin je gaat graven naar vergeten momenten, om het ‘te doorleven en ermee af te rekenen’.

En een plotseling opkomende vlaag van eenzaamheid is niet gevoelig voor de nuchtere constatering dat er elders op de wereld veel grotere ellende heerst.

Ook al lijken al die blogs en vlogs die vriendelijk en enthousiast uitleggen hoe je extra spiritueel en empathisch en zelfverzekerd en jezelf kunt zijn stuk voor stuk relevant en zinvol; op het moment dat je naar de kloten gaat of in je angst schiet of intens zenuwachtig wordt, herinner je je nooit ook maar één van de zeven bullet points die voorschreven wat je op zo’n moment moet doen.

En dan, wat dan?

Als het om serieuze mentale pijn en onzekerheid gaat, in de momenten in ons leven waarin de grond onder ons lijkt weg te vallen en de toekomst gitzwart en dreigend voor ons ligt, helpt het niet om vijf dingen op te noemen waarvoor je dankbaar bent, zelfs niet als je er heel geforceerd blij bij kijkt.

Als je in een cruciale fase zit met een stuurloze partner of verdwaald kind, of als je iemand tegenover je hebt zitten die er geen gat meer in ziet, ga je niet Googelen naar het antwoord.

Dan ga je naar binnen, in jezelf, naar de rust en de ruimte die de antwoorden laten ontstaan die je in het intellect nooit zal kunnen vinden.

De oplossing voor álles wat buiten het gebied van lineaire uitdagingen valt, zit ‘m nooit in repeterende handelingen, bezweringen of logica.

Je vindt ‘m in het moment, in je wijsheid, niet je kennis.

Eindeloze creativiteit.

Het leven is te overweldigend en onvoorspelbaar om continu stuk te slaan met logica, met verstand, met mooi klinkende theorieën.

En dat hóeft ook helemaal niet.

Wat je moet doen is wat je zal doen, op het moment dat het nodig is.

En dat weet je precies wanneer je het moet weten.

Punt.

Omdat het leven altijd nieuw en fris is, omdat élk moment waarin je leeft nooit eerder heeft bestaan en ook nooit meer zal terugkomen, heb je ook continu en aan één stuk door de mogelijkheid te vertrouwen op de wezenlijke intelligentie die de kern vormt van alles wat er op aarde en daarbuiten kruipt, omflikkert, zweeft, ontploft, eet of gegeten wordt, ontstaat en weer verdwijnt.

Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar jij en ik en ie-der-een zijn gevormd door en continu aangesloten op de weergaloze wijsheid achter vogelbekdieren, stalactieten, planeten, oceanen, zuurstof, zaad- en eicellen die baby’s worden, zwaartekracht en zelfs perenijsjes.

We hoeven niet ons hele leven rond te lopen met een rugzak die uitpuilt van de voorgekauwde oplossingen, zodra we beseffen dat we beschikken over een letterlijk eindeloze creativiteit en veerkracht en optimisme die níets met ons verstand te maken heeft.

Dus flikker ‘m weg.

Bewaar je intellect en Google en al die fraaie gebruiksaanwijzingen dus voor het repareren van je fiets, het maken van een waanzinnige gazpacho en het vinden van de goedkoopste vlucht naar New York, maar laat wat écht belangrijk is gerust over aan het leven.

Het weet het vele malen beter dan jij en ik.

En dat is fantastisch nieuws!


(Kun je de weg naar je intuïtie, de GPS van je ziel, niet vinden? Word je gek van het piekeren en je negatieve gewoontes, en lijkt het erop dat je leven zich tegen je heeft gekeerd? Ik coach en help je alle verhalen over jezelf te vermorzelen, zodat je ontdekt wat je wérkelijk in huis hebt. Kijk op mijn pagina over coaching)

.

Share This

Share this post with your friends!