Hoe succesvol ben jij?

Dit dacht ik net, die tekst in bovenstaand tegeltje.

Ik zat in bed wat te lezen, legde mijn boek neer, en stelde mezelf een vraag zoals ik dat zo vaak doe, als grenzeloos nieuwsgierig mens.

‘Wat betekent succes voor mij?’

Ik heb gemerkt dat het me helpt om regelmatig stil te staan bij mijn aannames over het leven, om een beetje te sudderen over bepaalde essentiële concepten waarvan de betekenis zó vanzelfsprekend lijkt, dat ik eigenlijk niet eens weet wat mijn persoonlijke relatie ermee is.

Vaak doe ik dat bij begrippen die we dagelijks moeiteloos in de mond nemen (alsof het gaat om een stuk oude kaas), maar waar we allemaal ten diepste een ander, heel persoonlijk gevoel bij hebben.

Vaak weten we niet eens wat dat gevoel precies is.

Ik heb het over grote woorden als Geluk, Falen, Vriendschap of Succes.

Hoe zie ik die begrippen eigenlijk?

Waar staan ze voor in mijn optiek, wat voor gevoel heb ik erbij als ik ze voor de geest haal, hoe belangrijk zijn ze in mijn leven, en wat betekenen ze voor mezelf en binnen mijn relaties?

Vandaag gebeurde dat dus ineens bij ‘succes’.

Een aantrekkelijk glanzend, verleidelijk lonkend doel dat we vrijwel allemaal najagen of minimaal hoogst intrigerend vinden, en waar we onszelf vaak keihard op afrekenen als het niet bereikt wordt.

Maar dan moet je natuurlijk wel weten wát je precies wil bereiken.

Ik ontdekte dat mijn spontane, aangeleerde idee over succes vrij oppervlakkig was, en alles te maken had met waardering van buitenaf, status en duidelijke zichtbaarheid van resultaten. En dat zinde me niet.

Dus ik vond het tijd voor een nieuwe invulling, een frisse benadering.

Eentje die positief is, die speels uitdaagt, waarin je kunt blijven groeien (zonder dat het móet), en die op geen enkele manier bestraffend is.

Eentje die niet afhankelijk is van externe erkenning of reacties, maar die je puur voor jezelf doet en tijdens het uitvoeren al de moeite waard is, zonder dat er nou genadeloos een doel aan gekoppeld hoeft te zijn.

En toen kwam ik zomaar op:

Succes is de mate waarin je in staat bent te doen wat je het liefste doet.

Geen idee of het voor jou ook geldt, maar deze losse ‘definitie’ fladdert in mijn ogen sierlijk om materieel gewin en ander oppervlakkig resultaat heen.

Dat werkt perfect voor mij.

Ik vind ‘m inspirerend en vergevingsgezind tegelijkertijd, en hij past naadloos bij de manier waarop ik mijn leven de laatste tijd probeer in te richten.

‘Ja maar!’

En nou kan jij natuurlijk meteen denken ‘Ja leuk, Marnix, maar ik houd van Big Macs eten en orale seks, dus als ik dat de hele dag doe ben ik succesvol?’

Misschien. Waarom niet.

Maar eigenlijk is dat niet wat ik bedoel met ‘wat je het liefste doet’.

Het is groter dan eten of drinken of vleselijke lust; het gaat natuurlijk meer om zingeving en vervulling, om dat wat zó goed en logisch en waardevol voelt om je mee bezig te houden, dat je het zelfs gratis zou doen.

Iets dat dieper gaat dan jezelf en je meest directe, dierlijke verlangens.

En wellicht is dat voor jou te abstract en knuffelig, en denk jij juist meteen aan een dure auto of horloge, een specifiek aantal volgers of een eigen tv-programma, en dat is natuurlijk prima.

Maar hoeveel cooler is het als dat het gevólg is van wat je doet, en niet de reden waarom?

Wat betekent succes eigenlijk voor jou?

Ik houd intens veel van denken en schrijven en ingewikkelde dingen simpel en helder maken.

En dus had ik vandaag wéér succes 🙂


Stuck.

Stuck.

27/05/2020