Er zijn allerlei manieren om naar een depressie te kijken.

Eén ervan is het idee van ‘chemische onbalans’ in het brein, waarbij de oplossing vaak wordt gezocht in medicijnen.

Maar die onbalans is nog nooit aangetoond, en wat betekent het überhaupt?

Je kunt het in elk geval niet meten.

Een andere optie is dat een depressie, die verpletterende, zuigende somberheid, simpelweg een onderdeel van onze menselijkheid is, een extreme staat van zijn.

We kunnen nu eenmaal voelen, we proberen het leven te begrijpen en te beheersen, en als dat niet lukt en we gaan emotionele ervaringen uit de weg, kan het ontaarden in een diepe existentiële leegte.

Ik zie een depressie vaak als een nogal extreme manier om voelen te ontwijken.

Alsof er zóveel pijn en verwarring in je zit dat de ervaring ervan te overweldigend zou zijn, en er gewoon tijdelijk een deksel op moet.

Een depressie is in dat opzicht een soort zelfbescherming.

Van mijn depressies kan ik me vooral nog herinneren dat ik helemaal niets meer voelde, dat ik geen energie meer had voor emoties, en dat ik me zelfs niet eens meer druk kon maken.

Het is een verpletterende machteloosheid die het licht uit je wegzuigt en alles wat eerst nog de moeite waard leek, onbelangrijk maakt.

Ik kreeg een aantal keer medicijnen, en als het echt gevaarlijk slecht met me ging hadden ze een zeker nut, maar als het dan wat opklaarde (meestal gaat dat vanzelf na een maand of twee), bleef ik hangen in een soort gemiddeld leven waarbij niks echt kut was, en niks echt leuk.

Een soort smalle, vreugdeloze bandbreedte.

De echt zware depressies heb ik al jaren niet meer gehad, maar ik ken nog steeds momenten van serieuze somberheid en een vaag soort hopeloosheid.

Ik heb geleerd ze te zien als een onderdeel van mijn mooie complexiteit.

Door vaker en meer te voelen in het algemeen, door eerlijker te zijn over wat ik wil en waar ik geen behoefte aan heb, escaleert het niet meer.

En dat is echt een wereld van verschil.

Herken je dit patroon en wil je beter leren voelen en jezelf leren uiten?

Mail me.

Share This

Share this post with your friends!