De dubieuze verkoop van dromen.

sep 13, 2023 | Coaching, Insights, Personal, Purpose and Meaning, Spirituality, Typically Me

Schaamteloze zwendel en oplichterij in de coachingwereld.

Het gebeurt, en vaak ook.

De afgelopen jaren ben ik allerlei mensen tegengekomen die zich afzetten tegen coaching en het beroep in twijfel trekken of ronduit belachelijk maken.

Soms vanuit totaal onbegrip en een soort chronisch denigrerende houding, maar ook regelmatig omdat ze gewoon een punt hebben.

Of meerdere punten.

Er IS namelijk heel veel gaande in de coaching bubbel dat op z’n minst dubieus is, vaak leugenachtig, en meestal inspelend op schaamte en angst en gebrek van mensen in kwetsbare posities die hopen dat ze uit hun ellendige situatie kunnen komen door een boek te lezen of een programma van een paar weken te volgen.

Omdat ik graag heel goed en waardevol wil zijn in wat ik aanbied heb ik de laatste 8 jaar een heleboel coaches leren kennen waarvan een groot deel integer is en eerlijk bezig is, maar een substantieel aantal ook flagrante bullshit verkoopt.

Vooral de coaches die programma’s (en vooral dromen) aanbieden rondom totale onafhankelijkheid, grenzeloze hoeveelheden geld dat moeiteloos komt binnenstromen, ultieme vrijheid, een passief inkomen, en het aansprekende maar uiterst vage ‘eindelijk het leven leven waar je recht op hebt’, maken er een potje van.

Vaak zijn dit coaches die andere coaches coachen in het ‘creëren’ van busladingen goed betalende klanten.

Ze beloven de wereld (en de volle bankrekening), maar als je die wereld niet creëert is het altijd je eigen schuld.

Ze kapitaliseren op de angst om achter te blijven terwijl iedereen om je heen zogenaamd bakken met geld verdient, en gebruiken schaamte en giftige positiviteit om je in het gareel en klein te houden.

Ik heb allerlei gedegen en waardige opleidingen van ervaren coaches gevolgd, maar ook vele duizenden Euro’s geïnvesteerd in groepen en programma’s die geen enkele praktische waarde bieden, maar qua marketing uiterst vernuftig in elkaar steken en je slinks naar binnen zuigen.

Een paar maanden geleden heb ik me voorgenomen om daar regelmatig aandacht aan te besteden, en ik ben kennelijk niet de enige.

Zo stuitte ik op het kanaal van Danielle Ryan, die een grote hoeveelheid video’s heeft gemaakt over de malafide praktijken van (business) coaches die rijk worden dankzij de onzekerheid van andere mensen.

Ik beveel haar content van harte aan, omdat het heel duidelijk de vinger op de vele zere plekken legt van de praktijken van opgepimpte en sluwe coaches die fantasieën verkopen en daarmee wegkomen omdat hun ‘slachtoffers’ de schuld van hun falen altijd bij zichzelf leggen.

Coaching kan prachtig en krachtig en absoluut transformerend zijn, maar het biedt ook tal van ingangen om mensen gewetenloos leeg te zuigen.

Best handig om dat te leren herkennen.

https://www.youtube.com/@itsdanielleryan/videos