bio

Lekker heen en weer

De meeste mensen kennen me als schrijver, en coach. Maar ik heb nog meer creatieve uitspattingen in carrièrevorm gedaan, zelfs vrij succesvol!

Hier leer je mijn andere kanten iets beter kennen.

Carrière #1

In de reclame

 Ongeveer 27 jaar. Eerst als copywriter, later als oprichter en creatief directeur.

 

Vanaf 1991 tot en met ’97 werkte ik bij een klassiek bureau. Daarna ging ik er een paar jaar tussenuit om hele andere dingen te doen (zie Carrière #2), om vervolgens in 2000 hoentjesfris terug te keren en een online bureau te starten.

Voor iemand die het tof vindt om de hele dag een beetje dingen te verzinnen, was dit allemaal behoorlijk ideaal. Ik was jarenlang grenzeloos ambitieus en heb bizar veel mooie dingen (mee)gemaakt, maar mijn focus ligt nu elders.

Nogal zelfs.

Jarenlang heb ik mensen verteld dat ze allemaal dingen nodig hadden om gelukkig en compleet te zijn. En nu doe ik precies het omgekeerde.

De ironie is groot en groots!

Carrière #2

Singer / songwriter

In de negentiger jaren verliet ik de reclamewereld om me fulltime toe te leggen op het schrijven, componeren en zingen van liedjes.

Dankzij een onvoorstelbare drive om te componeren en te zingen (en dankzij heel hard werken, dat ook), scoorde ik uiteindelijk een serieus platencontract en een deal bij een muziekuitgeverij.

Ik heb één zomer in heel Nederland opgetreden met de track ‘Marianne’ die door mijn jeugdheld Frits Spits als eerste op de radio werd gedraaid. Ook eervol: ik verkocht twee liedjes aan Willeke Alberti.

Ha!

Ik doe op dit moment niet veel met mijn liedjes, maar voor de Aagjes en liefhebbers link ik graag naar de pagina waar je mij kunt horen.

Carrière #3

Auteur en dichter

In 2015, een aantal jaar nadat ik was gestopt met drinken, vroeg Bram Bakker me of ik een boek wilde schrijven voor zijn uitgeverij, Lucht.

Ik zei “Uh, ja da’s goed”, en dat was het begin van carrière nummer 3. In 2016 kwam mijn eerste boek Vrij uit, een autobiografie met veel inside info over mentale worstelingen, en hoe daarmee om te gaan.

Nog vóór het in de winkel lag zat ik bij Jinek om erover te vertellen. Een prachtige start natuurlijk.

Het boek werd een bestseller. Na Vrij volgden nog 7 andere boeken (uh, géén bestsellers).

Carrière #4

Coach!

Zoals veel mensen was ik nogal sceptisch over het verschijnsel ‘coach’. En toen werd ik er uiteindelijk zelf één. Je verzint het niet.

Zelfs ik niet.

Achteraf bekeken is het natuurlijk heel logisch en voor de hand liggend: met mijn liederlijke leven en eindeloze mentale geworstel, en vervolgens het loskomen van die ondermijnende gewoontes, had ik een ideale basis.

Daarnaast ben ik altijd bovenmatig geïnteresseerd geweest in wat mensen drijft, waarom ze zo worstelen (zelfs als er eigenlijk niks aan de hand is), en hoe je de vraagtekens van het leven kunt omzetten in uitroeptekens. Waarom is de ene persoon bijna altijd gelukkig, en kan de ander alleen maar functioneren met een heleboel drank of drugs in zijn donder?

Het proces van jezelf ontdekken, je valkuilen doorzien, je sterktes ontdekken, en je -vaak onzichtbare- overtuigingen en gewoontes ontmaskeren, is wat ik razend boeiend vind, zowel bij mezelf als bij anderen.

Coaching is veel meer dan een beroep voor mij: het is een rijke, leerzame en bevredigende extensie of uiting van dat wat voor mij wezenlijk is in het leven.

Als ik heel eerlijk ben, ben ik er eigenlijk een beetje verslaafd aan…

Carrière #5?

Mentale worstelaar

Misschien geen officiële carrière, maar een groot deel van mijn leven worstelde ik met mentale issues.

Ik was vele jaren verslaafd, depressief en chronisch angstig.

Drank was heel lang de rode draad in mijn bestaan, als probaat middel dat ik standaard inzette bij alles waar ik niet mee om kon gaan.

En dat waren nogal wat dingen.

Ik begon erg jong, en heb de enorm dwangmatige en ondermijnende gewoonte (plus roken en blowen) jarenlang braaf gehoorzaamd. Eind 2012 stopte ik definitief met drinken, of vluchten, en dat was het moment waarop alle shit waar ik onder leed langzaam begon op te lossen.

Mijn diepe depressies en een angst die me een hele tijd aan huis heeft gekluisterd, gaven me de energie en inspiratie om te onderzoeken wie ik werkelijk ben, én wat ik daarmee voor anderen kan betekenen.

Graag gedaan!

All visuals made by Pablo Stanley, for Open Doodles.