16 Jul '03

Eten bij Ruud Krol.

Zo’n twee jaar nadat ik in Amsterdam was komen studeren, kwam er een kamer vrij aan de Amstel. In een studentenhuis. Een groot, wit, lelijk en volkomen scheef pand waarvoor ik mocht betalen. Helemaal goed, dus. Vooral omdat ik mijn tijd tot op dat moment zo’n beetje onzeker logerend had doorgebracht. En hier was er sprake van huur. Kut, qua geld, dat zeker. Maar je kocht wel rechten.

Mijn medebewoners (in totaal waren we met een wisselend setje manvrouw of 14, gok ik) waren eigenlijk allemaal met hetzelfde bezig: zo min mogelijk. Afgezien van die één of twee serieuze figuren met dikke boeken onder hun arm, bestond het gezin uit regelrechte klaplopers. Hooguit twee keer in het jaar ruimden we fors op en kookten dan een soort maaltijd om dat feit te vieren. Daarbuiten was het óf niet eten, óf halen bij Ruud Krol.

Ruud had een snackbar in de Reguliers Breestraat. Zelf was-ie er nooit, maar om dat te compenseren kreeg je er héél veel voor weinig. En weinig, dat hadden we veel.

Minstens drie dagen per week stonden we, tollend van bier en thc, voor de counter van Ruud. Bestellen onder invloed van een vreetkick. Dát en dát en dát, en doe óók nog maar wat van díe! Slecht idee. De zakken friet waren namelijk al zó vreselijk royaal, dat je er zélfs met natuurlijk geforceerde honger een uur of drie mee bezig was.

Balen patat met een emmer mayonaise, zeg maar. Voor iets van 1 gulden 10, ofzo. Wat er overbleef werd later in de nacht, koud maar nog steeds friet, soldaat gemaakt. Wij wisten dat natuurlijk. Maar de hasjhonger liet ons anders handelen. Dus kwamen er steevast kroketten, frikandellen, kipcorns en kaassoufflé’s bij. Want die waren ook niet duur. Bovendien keken ze je ook altijd zo timide aan. Dat gaf een gevoel van snackmacht.

Als het bier en de gesprekken al ruimschoots op waren en het buiten aarzelend licht werd, zaten wij nog koud te knagen.

Dat heb ik nu wel beter geregeld.

Eigen friettent begonnen??

Arno (link) - 17 July '03 - 00:40

Nope.
Gewoon altijd zorgen voor een koelkast vol dingen. Stukje houdbaar vooruit denken, als het ware. En dat kan, want ik heb verder toch geen hobbies.

Marnix - 17 July '03 - 00:49

Uw koelkast moet van gigantische afmetingen zijn, als ik uw reacties op andere weblogs zo lees. Amerikaans, gok ik..
Am I right en zo ja wat heb ik gewonnen?

Arno (link) - 17 July '03 - 01:11

Uw omschrijving is 100% correct. Alleen betreft het hierbij mijn fantasie.

In het echte leven doe ik het met twéé doodgewone koelkasten. Opgeteld weliswaar een Amerikaanse Dubbeldeurs. Maar de ijsblokjes maak ik nog steeds zelf. Of mocht ik de koelcel in de tuin ook noemen?

Marnix - 17 July '03 - 01:25

Ik had ooit een koelcel in bed.
Die de deur uit bonjouren was het beste wat mijn slijter kon overkomen.

bicat () (link) - 17 July '03 - 01:54

Wij hebben een ijsblokjesautomaat beneden. Héél handig.

Rolandow - 17 July '03 - 14:00

Volgens mij heb jij zelfs een complete króeg beneden. Helemáál handig.

Marnix - 17 July '03 - 14:32


method="post" action="/log/pivot/submit.php#message" id="form">
Name:  
Remember personal info?

Email:
URL:
Comment: / Textile

  ( Register your username / Log in )

Notify: Yes, send me email when someone replies.  

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.